Käytössämme olevat korumetallien materiaalit.


Ruostumaton teräs (koruteräs,RST, kirurgin teräs, stainless steel)

Ruostumattomassa teräksessä on toisena pääseosaineena aina nikkeliä ja/tai mangaania kromin lisäksi. Ruostumattomasta teräksestä nikkeli ei liukene koska se on sitoutuneena muihin metalleihin. Tyypillinen koostumus on 18 prosenttia kromia ja 8 prosenttia nikkeliä (kuitenkin vähintään 17 % kromia ja 7 % nikkeliä). Rakennetta stabiloivia seosaineita ovat hiili, mangaani, nikkeli, kupari ja typpi. (Ruostumatonta terästä pidetään täysin allergiavapaana korumetallina).


Teräs

Teräs on edullisempaa ja kestävämpää kuin hopea tai kulta ja se ei myöskään tummene tai ruostu. Teräs valmistetaan yhdistämällä rautaa, kromia ja hiiltä. Teräs korujen suosio on kasvanut, koska teräs on kestävä ja näyttävä materiaali.


Kupari

Kupari on korumateriaalina työstettävyydeltään hyvin miellyttävää. Vaikka kuparin hinta on vuosien saatossa noussut huimasti, on se epäjalona metallina edelleen edullista hopeaan verrattuna, ja mahdollistaa näin hyvinkin näyttävien korujen valmistamisen. Kupari on myös ulkonäöltään kauniin lämminsävyinen verrattuna viileään hopeaan, ja näyttää erityisen upealta patinakäsittelyn jälkeen.

Kupari ei sisällä nikkeliä, mutta kupariallergiaa voi joissakin tapauksissa esiintyä.

Joillakin henkilöillä korun kupari saattaa reagoida iholla olevien kemikaalien (meikit, hiki, hajuvesi) kanssa aiheuttaen ihon värjääntymisen. Tämä sinänsä harmiton mutta ikävä reaktio on yleisempi kokonaan kuparisten korujen yhteydessä, mutta ihotyypistä riippuen sitä voi ilmetä myös hopeakorujen käyttöön liittyen johtuen hopean kuparipitoisuudesta.


Pronssi

Pronssi on titaanin ohella yleisin ja turvallisin koruteollisuuden käyttämistä epäjaloista metalleista. Pronssi on kuparin, tinan ja sinkin seos ja hapettuu ja tummuu helpommin kuin jalometalli.


Messinki

Messinki on kuparin ja sinkin seos, jota voidaan valmistaa eri sekoitussuhteilla. Seossuhdetta muokkaamalla saadaan ominaisuuksiltaan erilaisia messinkejä. Paljon kuparia sisältävä messinki (tompakki, punamessinki) on sävyltään keltaisen sijasta punertavaa. Sitä voidaan käyttää pieniin koriste-esineisiin tai koristeellisiin käyttöesineisiin korvaamaan puhdasta kuparia, sillä sen mekaaninen lujuus ja korroosionkesto ovat paremmat ja sävy vain hieman vaaleampi. Se voidaan päällystää esimerkiksi kromilla, alumiinilla tai hopealla. Kun pinnoite kuluu pois koholla olevista kohdista, niistä paljastuu kuparin sävy, mikä voi olla tarkoituksenmukainen taiteellinen tehoste. 


Korujen hoito ja säilytys

Kun pidät koruista huolta ne säilyvät myös kauniina pidempään. Hopeoidut ja kullatut korunosat eivät valitettavasti ole ikuisia, ajan saatossa hopeoinnin ja kullatun materiaali tulee näkyviin. Korunosat voivat myös tummua ajan kanssa.  Tummumisen aiheuttaa metallin hapettuminen. Hapettumista syntyy ilmansaasteista, kosteudesta, ihon ph:sta, voiteista, sekä hajuvesistä.


Pystyt itse vaikuttamaan korujen ikään. Korujen kanssa ei kannata mennä suihkuun, uimaan eikä saunaan. Liiallinen kosteus ja kuumuus voivat vaurioittaa ja kuluttaa koruja. Myös hiuslakat, hajuvedet ja deodorantit vie kiiltoa ja muuttaa korujen väriä. Kannattaa siis ehostaa ensin ja lopuksi pukea korut.


Koruja kannattaa säännöllisesti puhdistaa esimerkiksi pehmeällä vähän kostutetulla mikrokuituliinalla ja lopuksi vielä kuivata. Myös pyyhkäisy kuivalla pehmeällä liinalla poistaa suurimman osan korun pinnalle muodostuneista epäpuhtauksista. Vältä kuitenkin turhan kovaa hankaamista.


Koruja kannattaa aina säilyttää erikseen toisistaan, ettei synny turhaa hankautumista. Korut kannattaa laittaa johonkin korutelineeseen, laatikkoon tai pussukkaan. Kaulakorut on hyvä säilyttää roikkuen tai väljästi laskostettuna omassa pussukassa.